hits

Spørsmålsrunde

Tusen takk til alle som sendte inn spørsmål. Det var noen konkrete og noen generelle spøesmål, så noen svar blir kanskje veldig generelle, men det er ofte sånn at «det kommer an på».

 

  1. Hva er det beste og verste med å være naprapat?

– Det beste er for min del at man får jobbet med å hjelpe mennesker. Jeg trives med å jobbe med mennesker og synes det er givende å kunne hjelpe. Hverdagen er (om du gjør den det) veldig variert (eller man kan fort havne i sin egen boble og gjøre det samme dag inn og dag ut). Kommer ikke på noe negativt (bortsett fra skepsisen noen har til naprapati)

2. Hva er din beste øvelse for holdning? 

-Først vil jeg poengtere at holdning er noe jeg ser mindre og mindre på, iallfall i forhold til smerte og funksjon. Min tanke er at mye ligger i bevisstgjøring. Ønsker du stå/sitte mer oppreist bli mer bevisst på det i hverdagen.

Tilbake til spm, så kan øvelser som facepull, roing med bredt og smalt grep, ulike nedtrekksvarianter være gode alternativer å starte med. Gjerne hvor du lar en og en side jobbe av gangen.

3. Noen gode diskre treningsøvelser for alle som jobber på kontor og bak en PC-skjerm hele dagen?

-Det ligger forslag til noen øvelser med strikk på min instagram. Ellers vil jeg anbefale å være flink til å ta små pauser innimellom. La skriveren stå så du må reise deg opp, ha mappene høyt opp så du må strekke deg, gjør som røykerne (jeg anbefaler ikke å begynne å røyke) og ta deg 5-minuttere hvor du beveger på deg. Sitt med «god holdning», sitt med «dårlig holdning», sitt mot høyre, sitt mot venstre, osv osv.. Variasjon er nøkkelen.. Det er IKKE farlig å sitte, det har vi gjort på ulike måter i alle år!

4. Jeg ønsker å bli sterk, hvordan skal jeg trene i forhold til antall sett og repetisjoner?

-Det kommer an på! Og dette blir nok et veldig generelt svar.. For det første, hva vil du bli sterk i? Markløft? Knebøy? Bicepscurl? Eller bare generelt sterkere?

Vil du bli sterk i en spesifikk øvelse, må du trene den spesifikke øvelsen, enkelt og greit. Dersom målet generelt er å bli sterkere, så har man noen veldig generelle retningslinjer man kan ta utgangspunkt i:

Maksimal styrke:

Reps: 1-5

Serier: fra 4 og oppover

Belastning: fra 85% av 1 rm

Tempo: eksplosivt.

Pause: fra 2 minutter og oppover

Hvor ofte: alt fra 1-6 ggr i uken.

Som sagt, dette er VELDIG generelle retningslinjer på et veldig generelt spørsmål og det er veldig mye «det kommer an på» i det spørsmålet OG ikke minst svaret. Men jeg synes dette kan være fornuftige retningslinjer å gå ut ifra.

5. Rekonvalesens tid på akutt lateral meniskskade på grunn av vridning uten kirurgisk inngrep? Fysioterapi for bedre heling?

– Usikker! Jeg har sett og rehabilitert få meniskskader oppgjenom. Uansett, oppsøk en terapeut som kan det for en vurdering OG god opptrening før du evt vurderer operasjon.

6. Hvorfor trener du og trener du mot noe spesielt (skal du stille/delta i noe)?

-Jeg trener fordi jeg liker det! Jeg har alltid være glad i å være aktiv, spilte fotball som liten og frem til en alder av 22 var jeg veldig aktiv med fotball. Da begynte jeg på studiene og trappet betraktelig ned på fotballen. De siste årene er det blitt mer og mer styrketrening (drev med det tidligere, men ikke så systematisk). Og nå trener jeg vel enkelt og greit fordi jeg liker trening og jeg liker følelsen den gir meg. Jeg trener ikke spesifikt rettet mot å stille i noe, der er jeg hverken sterk nok eller disiplinert nok. Nå er jeg vel der at jeg forsøker å bli sterkere i mark,benk og bøy, samtidig som jeg ønsker å vedlikeholde litt volum (ikke mål om å bli hverken større eller mindre egentlig, evt om jeg orker gå litt ned på fettprosenten fremover).

7. Hva er ditt beste tips mot kroniske smerter i korsryggen?

Mitt beste tips mot langvarige (veldig lite glad i ordet «kronisk») ryggplager er: ta minst mulig hensyn til ryggen din! Med det mener jeg at det i 99% av tilfellene ved langvarige ryggplager er det ikke snakk om en «alvorlig skade», det er viktig å forstå. Mange begynner bevisst/ubevisst å «beskytte» ryggen sin og det er veldig sjelden hensiktsmessig, så bruk den så normalt som mulig! Gå turer, rak løv, måk snø, tren styrketrening, tøy og bøy, skift dekk på bilen osv osv. At du merker at du har en rygg etter f,eks dekkskift/raking av løv er helt normalt, jeg kjenner også at jeg har en rygg når jeg har gjort en ting jeg vanligvis ikke gjør..

Dette er et tema jeg kunne skrevet/snakket leeenge om, men det var vel mitt beste tips..

8. Er proteinshake nødvendig?

Igjen, det kommer an på. Kommer du opp i daglig anbefalt inntak av proteiner, så ser jeg ikke noe grunn til  å spe på med proteinshake bare for å gjøre det (Kan heller ikke si at jeg har lest forskning på at store mengder proteiner gir overlegne gains og styrke, kontra det å kanskje ligge på 1,5-2 gram pr kilo kroppsvekt). MEN, dersom du ikke kommer opp i anbefalt daglig inntak via kosten, så kan proteinshake være en ok og rimelig kilde til proteiner.

9. Hvordan fikk du tak i domenet ditt?

Først vil jeg si litt hva planen var..

Det var vel for ca 2 år siden jeg satt å lekte med ideen å skape en blogg/side som tok for seg kosthold/trening/skader/diagnoser som baserte seg til stor grad på forskning. Målet var også å hente inn innlegg utenfra (noen jeg delvis lyktes med i starten) samtidig som jeg hadde som mål å selv lage 1-2 innlegg i mnd (noe jeg også lyktes med i starten). Etterhvert fant jeg ut at dette tok langt større tid enn jeg hadde sett for meg og nå kommer det noen innlegg når jeg har tid. Har gått mere over (da det tar kortere tid) til å heller legge ved referenser/bilder på innleggene mine på instagram og facebook, da dette blir kortere og mer konsist.

Tilbake til spørsmålet.. Jeg søkte opp ulike domener, kommer over kropp.no og synes det var et meget bra domenet, så jeg kontaktet eieren og vil ble enig om en pris (siden var da ikke i  aktivt bruk).

10. Er det sant at du drikker mye Pepsi max?

Ja, jeg drikker veldig mye pepsi max!

11. Styrketrening eller kondisjonstrening først?

Det la jeg ut et innlegg om på instagram/facebook for en stund siden som refererte til en forskningsartikkel rundt temaet. Det konkluderte vel med at styrketrening først har mindre negativ påvirkning på løping enn løping først har på styrketrening. Så, styrketrening først og evt kondisjonstrening etter. Evt, del de opp i to separate økter om mulig.

 

 

Igjen, tusen takk til dere som sendte inn spørsmål.

 

Mvh Naprapat og personlig trener Herbert Nordgård

herbert@kropp.no

www.kropp.no

www.naprapatsenteret-moss.no

 

By | 2017-05-19T12:39:54+00:00 mai 3rd, 2017|0 kommentarer

About the Author:

Herbert Nordgård
Naprapat og personlig trener. Driver/eier av Naprapatsenteret i Moss siden 2011. Startet www.kropp.no i 2015 med målet om å være en informasjonskanal for mennesker med interesse for kropp og trening. Tilbyr tradisjonell naprapati, personlig trening, trening/kostholdsplan, ulike kurs/workshops og oppfølging via nett.