hits

Slitasje? Eller normale forandringer..

Etter over 7 år som naprapat har man møtt x-antall personer med «slitasje i ryggraden» eller «skade på hofteskålen». Men, er dette unormalt, eller er det kanskje en del av det å bli eldre?

 

IMG_0902

 

Det visuelle er jo veldig lett å se, vi får grå hår, rynker, slappere hud, grevinneheng mm. Til tider kan dette være irriterende å se i speilet, akkurat som det kan være litt irriterende å høre at «du har slitasje, det er ingenting å gjøre noe med». Men, da er det kanskje naturlig at det skjer noen forandringer inni kroppen også?

Når dette er sagt, så er IKKE dette innlegget ment for å bagatelisere dine plager, men ofte må man sette funn på bilder (MR, CT, røntgen, ulatralyd) i et større perspektiv, iallfall når det gjelder muskel og skjelettlidelser.

 

La oss ta en tenkt situasjon:

Du har gått med langvarige ryggplager, du blir videresendt til MR og radiologen som skal tyde bildene dine får lite informasjon, kanskje bare «langvarige smerter i korsrygg uten utstrålende smerte i ben». Bildene tas, radiologen leser bildene og finner da «slitasje» eller «nedsatt høyde på mellomvirvelskiven». Beskjeden går tilbake til legen som viderefører svaret til deg. «Slitasje, det er ikke så mye å gjøre med». Og du er kanskje ikke blitt så mye klokere av dette.

MEN, det du nå burde tenke på er hvordan det totale bilde er. Hvordan har du det? Hvordan trives du på jobb? Hvordan er det familiære? Samlivsbrudd? Hvordan er aktiviteten din? Mangel på aktivitet? For mye aktivitet? For ensformig aktivitet? Forsøke en alternativ aktivitet? Forsøke styrketrening? Forsøke bevegelighetstrening? Kanskje bevegelighetstrening, tålmodighet og styrketrening i kombinasjon? Det er så mye mer som kan styre dine symptomer enn hva man kanskje tidligere trodde var «slitasje» eller «senebetennelse».

OG, som studiene under viser, det er helt normalt med forandringer inni kroppen din, akkurat som det er vanlig utenpå.. Og det er ikke nødvendigvis noe du behøver å ta hensyn til..

Her har jeg sammenfattet noen studier som viser hvor vanlig det er at kroppen forandrer seg, både innvendig som utvendig.

 

Korsryggen:

Det har vært flere innlegg om korsryggen her (både om akutte smerter, langvarige smerter, hvordan den anatomisk er bygd opp, hvordan MR-bilder kan påvirke deg med smerter i ryggen).

En systematisk reviw (1) (her går man gjennom flere artikler om samme emne)  viste at:

-Hos 37% hos mennesker rundt 20-årene viste det degenerering/slitasje på mellomvirvelskivene. Dette så man at også naturlig nok økte med stigende alder og når alderen var opp mot 80 år viste det at hele 96% av disse hadde samme svar på bilde. Og hva var felles for alle disse? Ingen av de hadde smerter eller plager av dette (heretter kalt asymptomatisk = uten smerter/symptomer).

Som du ser, allerede i 20-årsalderen skjer det forandringer med kroppen din.

Her kommer noen interessante tall som viser i prosent hvor vanlig det er med ulike «slitasje/degenerative» forandringer i ulike aldre:

Buktende skive:

 • 20 år = 30%
 • 40 år = 50%
 • 80 år = 84%

Degenerasjon/slitasje på mellomvirvelskivene:

 • 20 år = 37%
 • 40 år = 68%
 • 80 år = 96%

Degenerasjon/slitasje på facettledd (ryggradens leddforbindelser, se bilde):img_4728

 • 20 år = 4 %
 • 40 år = 18 %
 • 80 år = 83 %

Redusert høyde på mellomvirvelskiver:

 • 20 år = 24%
 • 40 år = 45%
 • 80 år = 84%

Og hva var felles for alle disse? INGEN hadde smerter eller symptomer av dette (iallfall ikke før de så resultatene).

 

Dette er altså «diagnoser» man kan finne hos helt vanlig smertefrie og funksjonsfriske mennesker i ulike aldre.

Dette var korsryggen, hvordan ser det ut ellers i kroppen?

Nakken:

Også nakken går gjennom en naturlig forandring med årene..

Her viste det en tydelig forandring med alderen i forhold til buktende skive. Jo eldre man blir, jo vanligere blir det med en buktende skive. Også her så man helt ned i 20-årsalderen aldersforandringer i både ledd og mellomvirvelskiver (2).

Igjen, dette er på asymptomatiske mennesker.

 

Skulder:

Det er ikke bare ryggraden som blir eldre med årene..

En studie undersøkte via MR-bilder 96 asymptomatiske  personer (3).

Her viste det seg at 34 % av alle som deltok hadde en strekk/forandring/skade på en av rotatorcuffens sener. Rotatorcuffen er en sammlebetegnelse på  fire muskler som står for mye av stabiliteten og rotasjonsbevegelser i skulderleddet.

 

img_4736

 

Hos personer over 60 år var det 54% som hadde tilsvarende funn.

En annen studie gjort med ultralyd hadde også noen interessante funn (4).

Her undersøkte studien 51 personer i alderen mellom 40 til 71 år med asymptomatiske skuldre.

Her fikk man følgende «funn»:

 • 65 hadde slitasje i AC-leddet (et lite ledd mellom kragebeinet og skulderbladet over selve skulderleddet, se bilde).img_4730
 • 79% hadde en fortykning i bursa deltoideus (en slimpose rundt skulderen).
 • 39% hadde tendinose («kronisk senebetennelse») i supraspinatus (en av rotatorcuffens muskler, rotatorcuffen er nevnt tidligere).
 • 25% hadde tendinose i subscapularis (en annen av rotatorcuffens muskler).

 

En annen diagnose som veldig ofte ender med operasjon er SLAP-skade. Dette er en skade på det som kalles skulderens menisk (se bilde).

img_4729

En studie så på hvor vanlig det er med SLAP-skade hos mennesker som ikke har noen plager med skulderen.

Denne studien undersøkte 53 smertefrie personer uten tidligere operasjoner eller skader. Her hadde 55% bilder som viste SLAP-skade. Et fåtall av disse deltagerene hadde en fysisk krevende jobb eller tidligere drevet med «overhead-idrett» (f.eks håndball, basket, volleyball, spyd). Det kan også nevnes at radilogene som gikk gjennom bildene også rapporterte om skader på rotatorcuffen, betente slimposer mm.

 

I forhold til SLAP-skade, så kan man ta to forskjellige situasjoner for å sette det i et større perspektiv.

Situasjon 1: Håndballspiller uten tidligere trauma/skader/smerter, blir revet i armen under kamp, opplever kraftige smerter, nedsatt funksjon og ustabil skulder. MR-bilder viser SLAP-skade og utøver opplever skulderen som ustabil ved klinisk undersøkelse.

Situasjon 2: Kari på 56, aldri drevet med idrett, har hatt langvarig ubehag i skulder. Sitter på kontor, ikke fysisk aktiv. Tar MR-bilder som viser SLAP-skade, klinisk undersøkelse gir diffuse svar.

Her kan i flere tilfeller situasjon 1 være mer egnet for et inngrep og rehabilitering, men situasjons 2 kanskje burde gå rett på rehabilitering uten et inngrep i skulderen.

 

Hofte:

En studie gjort på 39 ishockeyspillere på høyt nivå undersøkte via MR-bilder hvordan hofte/lyske så ut. Først, tenk litt på hvordan ishockey spilles. Det skøytes, det slåss, det takles, man hives i vantet.. En relativt tøff sport. Som tidligere, kunne ingen av de 39 deltagerene melde om smerte eller nedsatt funksjon i hofte/bekkenområdet.

Men, bildene viste at 36% hadde en «dysfunksjon» i lyske-mage-regionen. 64% hadde patologiske forandringer i hofteleddet.

Totalt så man «patologiske forandringer» hos 77% av alle deltagerne i denne studien (6).

 

Men, hvordan står det til med hoftene til «mannen på gata»?

 

Denne studien så på 45 personer uten smerter, symptomer, tidligere skader eller operasjoner. Her ble hoftene undersøkt via MR-bilder og gjennomsnittsalderen var 37,8 år.

Labral tear (la oss kalle det «skade på hofteskålen»), så man hos hele 69%, og totalt viste studien forandringer hos 73% hvor ingen hadde noen form for symptomer (7). img_4723

 

Disse tallene styrkes av en studie av Scmitz Mr et al (8). Her ble 42 asymptomatiske hofter undersøkt via MR-bilder og gjennomsnittalderen var 34 år.Her hadde 85,7 «skade på hofteskålen».

 

 

Som tidligere nevnt, dette er ikke for å bagatelisere langvarige plager eller snakke ned radiloger/leger (eller noe annet helsepersonell), men dine funn på bilder må settes i et større perspektiv en kun et bilde. Legen kan gjøre helt rett i å sende deg på bilde, radiologen gjør helt rett i å rapportere hva bildene finner, men sammen må dette settes sammen.. Som et pulsespill..

 

 

Mvh Naprapat og personlig trener Lars Herbert Nordgård
herbert@kropp.no
www.kropp.no
www.naprapatsenteret-moss.no

 

 

1.Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations    W. Brinjikji, P.H. Luetmer, B. Comstock, B.W. Bresnahan, L.E. Chen, R.A. Deyo, S. Halabi, J.A. Turner, A.L. Avins, K. James, J.T. Wald, D.F. Kallmes, and J.G. Jarvik

2. http://journals.lww.com/spinejournal/Abstract/2015/03150/Abnormal_Findings_on_Magnetic_Resonance_Images_of.11.aspx

3. http://jbjs.org.sci-hub.cc/content/77/1/10.long

4. http://www.ajronline.org/doi/pdf/10.2214/AJR.11.6971

5. http://ojs.sagepub.com/content/4/1/2325967115623212.full

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21233405

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23104610

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22422932

[/fusion_text]
By | 2018-05-03T18:34:10+00:00 november 13th, 2016|0 kommentarer

About the Author:

Herbert Nordgård
Naprapat og personlig trener. Driver/eier av Naprapatsenteret i Moss siden 2011. Startet www.kropp.no i 2015 med målet om å være en informasjonskanal for mennesker med interesse for kropp og trening. Tilbyr tradisjonell naprapati, personlig trening, trening/kostholdsplan, ulike kurs/workshops og oppfølging via nett.