hits

Hodepine del 3

Jeg har tidligere skrevet om 2 relativt vanlige former for hodepine, spenningshodepine ( http://kropp.no/hodepine-del-2-spenningshodepine/ ) og migrene ( http://kropp.no/hodepine-del-1-migrene/ ).

Dette innlegget tar for seg 2 litt mer uvanlig former for hodepine, hortons, som er en veldig kraftig form for hodepine! Og hodepine utløst av en tumor!

Vi ta den siste først, hodepine utløst av en tumor!

Denne hodepinen er oftest verst på natten og morgen. Den er ofte så kraftig at man våkner av smerten. Lokalisasjonen varierer fra person til person, men den er ofte dobbeltsidig, men den kan også være ensidig. Er det kun ensidig er det som regel på siden tumoren sitter. Den oppleves forskjellig fra person til person, men dov, trykkende, og/eller sprengende er symptomer som går igjen. Smerten utløses/forverres veldig ofte av situasjoner hvor det interkranielle trykket øker, som f.eks ved hoste, nyse, lene seg fremover og tøffe fysiske utfordringer. Ofte er man kvalm etterfulgt av oppkast, og hodepinen kan oppleves mildere etter eventuell oppkast. Hodepine i seg selv er ofte ikke nok for å si at det er noe alvorlig, veldig ofte er det nevrologiske symptomer med også, som f.eks tale og/eller gangproblemer.

Kort oppsummert:

Kjønn: 50/50

Debutalder: Alle aldre.

Lokalisasjon: Varierende, ofte bakhodet/overgangen nakken/hodet.                                                           

Karakter: Sprengende og forverres av fysisk aktivitet og hoste/nyse, kvalme/oppkast og nevrologiske symptomer.                                                                                                                                                                   

Varighet: Minutter til timer.

Anfallsfrekvens: Ofte flere ganger omdagen.

Når: Oftest sent på natte eller på morgen.

Utløsende faktorer:Hoste/nyse. Fysisk anstrengelse.

 

Hortons

Hortons hodepine, også kalt cluster headache og/eller suicide headache.

Årsak til denne typen hodepine er ikke helt kartlagt. En hypotese er at en refleksbue mellom trigeminusnerven og parasympatiske tråder aktiveres som igjen kan føre til frisetting av CGRP og VIP, som kan gjøre at blodkar bak øyet kan utvide seg.

Symptomene på denne typen hodepine er ganske karakteristisk. Den er alltid ensidig og kommer på samme side om det er flere anfall etter hver hverandre. Den er lokalisert rundt øyet og kan spre seg til samme side panne, tinning, kjeve eller ned på samme side av halsen. Smertene er utrolig intensive, den oppleves som skjærende og/eller sprengende. Det blir beskrevet som om «øyer popper ut» eller «noen stikker en kniv inn i øyet».

Menn er mer utsatt en kvinner for denne typen av hodepine. Noen får denne typen hodepine av kronisk karakter, hvor det går i perioder med anfall flere ganger i året, andre kan være symptomfrie i flere år mellom anfallene.

De som har migrene vil gjerne ligge stille i et mørkt rom, de med Hortons sitter ofte oppreist eller går rastløs rundt. Ofte trykker de mot øyet eller panne i håp om å lindre smertene. Under selve anfallet kan det også oppstå røde øyne, rennende øyne, og  tett nese. Kvalme og oppkast er uvanlig.

Kort oppsummert:

Kjønn: Menn 70-80%.

Debut: 20-40 år.

Lokalisasjon: Alltid ensidig, samme side, øyne, panne, tinning, kjeve.

Karakter: Svært intensiv, skjærende, sprengende med røde øyne og tårer, tett nese og rastløs.

Varighet: 15 minutter til 3 timer.

Anfallsfrekvens: Daglige anfall i uker/måneder og 1-2 ganger i døgnet.

Utløsende faktorer: Alkohol.

Behandling:

Behandling av denne typen hodepine er vanskelig. Det finnes visse typer medisiner som kan ha effekt, men igjen, det er liten vits å prøve seg frem, kontakt legen din før du eventuelt prøver noe!

Legger ved en video av en med hortons for å vise hvor intensiv den kan være

 

 

Mvh Naprapat Lars Herbert Nordgård

 

Herbert@kropp.no

www.naprapatsenteret-moss.no

 

 

 

-Sykdomslære, indremedisin, kirurgi og anestesi. Dag Jacobsen, Sverre Erik Kjeldsen, Baard Ingvaldsen, Kristin Kund, Kaare Solheim. Gyldendal Norske Forlag AS 2001
-Neurologi Fjerde opplag 2006, redaktør Christina Brynolfsson.

http://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/hortons-hodepine

 

By | 2017-05-19T12:39:59+00:00 januar 21st, 2016|0 kommentarer

About the Author:

Herbert Nordgård
Naprapat og personlig trener. Driver/eier av Naprapatsenteret i Moss siden 2011. Startet www.kropp.no i 2015 med målet om å være en informasjonskanal for mennesker med interesse for kropp og trening. Tilbyr tradisjonell naprapati, personlig trening, trening/kostholdsplan, ulike kurs/workshops og oppfølging via nett.